NA OBISKU: ART:TEČAJI

Preberite si čudovit članek NA OBISKU: ART:TEČAJI

Ko s temačnega hodnika brez oken stopiš skozi vrata, na katerih piše art:tečaji, te presenetijo velika okna, ki dajejo svetlobo prostoru z veliko delovno mizo. Na rdečih stolih okoli nje ponavadi sedijo tečajniki, bodoči študentje arhitekture ali oblikovanja. Art:tečaji je namreč vodilna ustanova za pripravo na sprejemne izpite za srednje šole in fakultete, na katerih preverjajo likovno nadarjenost. Obenem pa pri njih vodijo tudi tečaje za prosti čas.

Iz prve sobe vodijo vrata v naslednji prostor, kjer je ob mojem prihodu že vse pripravljeno za naslednji tečaj. V lončke se toči voda, na stojala lepi risalni papir ali postavlja nedokončana platna, na sredini sobe stoji kompozicija dveh glinenih glav, v enem kotu pa “tihožitje” iz sadja, steklenice in tetrapaka za mleko. In tečaj se lahko prične. Dekleta in gospe pod budnim očesom mentorice ustvarjajo vsaka v svojem kotičku, medtem ko se med zidovi mešajo glasba iz radia in zvoki iz ulice pod odprtimi okni.

Vrnem se v prvo sobo, kjer se za veliko belo mizo ravnokar šili velik kup navadnih svinčnikov. Poklepetam z bodočo študentko vizualnih komunikacij, ki ravno izpolnjuje eno od nalog, ki ji jih je dodelila mentorica. Na prej prazni mizi je sedaj polno različnih pripomočkov, od škarij, lepila, časopisnega papirja, sveže in ostro ošiljenih svinčnikov. Pravi ustvarjalni nered, torej. Nad vsem pa na okenski polici bedi vrtni palček.

Takole je bilo pri art:tečajnikih tistega četrtkovega popoldneva, ko sem jih obiskala. Morda bi, če bi prišla na kakšen drug dan, za mizo našla bodoče arhitekte med risanjem načrtov, morda kaligrafske navdušence ali pa bi bila miza polna raznoraznih pripomočkov za izdelovanje nakita. Tudi tega (in še veliko več) se namreč lahko naučite na art:tečajih.

http://www.pepermint.si/2011/05/na-obisku-arttecaji.html